Make your own free website on Tripod.com
De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.

Veiligheid op zee

Sportvissers gered dankzij mobiele telefoon

Er waren eens vier vissers die met hun visboot, met een lengte van 3,50 meter, wilden gaan vissen op zee. Ze hadden geen idee dat er die dag maar ook iets mis kon gaan. Ze hebben de boot te water gelaten bij de helling op de Maasvlakte en zijn alle vier ingestapt. Ze wilden die dag en nacht de boot eens goed uittesten.

Gewapend met vier hengels en gekleed in donkere oliebroeken en truien om de nacht door te komen. Na een paar kilometers varen begaf de buitenboordmotor het. De vier hadden natuurlijk geen peddels aan boord, want daar was geen plek voor. Ze konden met een mobiele telefoon de reddingsbrigade waarschuwen. Ze dobberden rond voor de pier van de Maasvlakte. De vier vissers hadden het anker niet uitgegooid en bleven door de stroming stuurloos ronddobberen in richting van de vaargeul.

Na veel zoeken kon de reddingsbrigade de boot van 3,50 meter eindelijk vinden. De vier zeerotten werden aangetroffen zonder reddingsvesten of overlevingspakken. Zonder communicatiemiddelen (op de mobiel na) en zonder lichtsignalen en/of vuurpijlen. De reddingboot heeft de vier zeerotten aan boord genomen en de boot naar de kant gesleept. Maar de reddingboot kon niet helemaal onder de kant komen omdat het inmiddels laagwater was geworden. De vier mannen zijn weer in de boot gestapt en hebben geprobeerd de kant te bereiken wat echter niet lukte. Totdat er eentje zo slim was om in het water te gaan om de boot te slepen richting de kant.

Gul of kabeljauw wordt vanaf een boot veel gevangen
Gul of Kabeljauw
 
Heren, zeevissen is een leuke bezigheid maar vergt wel veel veiligheidseisen. Laat je eerst van te voren goed inlichten wat men minimaal aan boord - MOET - hebben.

Dit is namelijk verplicht bij je te hebben:

1 - reddingsvest en/of overlevingspak (voor een ieder aan boord)
2 - vuurpijlen en lichtsignalen
3 - anker en ankerlijn min. 100 meter en reserve anker
4 - kompas
5 - zakmes ,onder hand bereik
6 - zaklantaarn
7 - lucifers
8 - E.H.B.O..-doos
9 - reddingsdeken
10 - reserve benzinetanks (vol)
11 - reserve bougies
12 - gereedschapskoffer om reperaties te verrichten op zee
13 - Zee Aanvarings Reglement (kopie mag ook)
14 - toplicht
15 - radarreflektor min. 30 cm.
16 - ankerbol min. 30 cm.
17 - goedgekeurde zendbak voor op zee en/of marifoon
18 - lenspomp en/of hoosvat
19 - verzekering min. W.A. voor op zee
20 - een goed vissershart die veel plezier heeft en veiligheid niet uit het oog verliest.

Bij eventuele vragen kan men zich altijd wenden tot een van de vele zeevisverenigingen die ons land rijk is. Daar kan men ook navragen welke veiligheidseisen hun hanteren voor de zeevisserij. Ikzelf ben lid van de zeevisverenigingen van de Delta Marien en 's-Gravensande, die voor zover ik weet niet de makkelijkste eisen hebben voor de zeevisserij. Maar ik vind de veiligheid gaat voor de zeevisserij. Als ik heb besloten om op een bepaalde dag te gaan vissen op zee en ik kom aan de waterkant aan en vind dat de veiligheid in gevaar komt doordat het te hard waait of de golven zijn hoger als ik gedacht zou hebben, ga ik onmiddellijk terug naar huis of vis is vanaf het strand of pier.

Ik hoop dat na het lezen van dit artikel de nieuwe bootbezitters zich zullen wenden tot het naleven van de veiligheidseisen, want niemand zit te wachten op een verdronken vismaatje die te eigenwijs was. Veiligheid voor alles ! en daarna heel veel visplezier en een goede vangst.

Karel Klaver
Bootvissen
Opstappen
Licht materiaal
Speciaal op gul
Veiligheid voor alles
De zee geeft en .........
De Maakvlakte, licht


Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport