Make your own free website on Tripod.com
De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.

Opstappen

Nee, ik vraag u, bezoeker van De Zeevissite, echt niet om onmiddellijk internet af te sluiten en uw computer uit te zetten. Het begrip opstappen betekent namelijk ook nog iets anders.

Als u het al niet eens een keer zelf heeft gedaan, of misschien zelfs regelmatig doet, heeft u er in ieder geval vast wel eens een keer van gehoord. Ik heb het hier over het vissen vanaf een grote boot. Regelmatig varen vanuit de havens langs onze kust grote boten, met aan boord enkele tientallen sportvissers richting hoopvolle visstekken een eind van het vaste land. De boot gaat na geruime tijd varen voor anker, waarna het sein volgt dat er gevist kan worden.

Het vissen vanaf een grote huurboot is in veel opzichten anders dan het vissen vanaf de kant. Het vereist bijvoorbeeld andere materialen en een geheel andere vistechniek. Toch is succesvol vissen vanaf een grote boot echt niet moeilijk en voor iedereen binnen korte tijd te leren. In dit eerste stukje over dit onderwerp zal ik proberen u de eerste beginselen bij te brengen.Hengel

Wanneer je als kantvisser hengels van vier meter en langer gewend bent, kijk je misschien raar op, als je de korte hengeltjes ziet waar bootvissers gebruik van maken. Toch is dit de uitrusting die we nodig hebben als we willen gaan bootvissen. de reden hiervan is heel eenvoudig. Op de boot heb je niet zoveel ruimte als bijvoorbeeld aan het strand. Je staat aan de reling tussen twee andere sportvissers in, met vaak maar twee of drie meter tussenruimte aan beide kanten. Probeer dan maar eens met een hengel van vier meter lang een mooie worp te maken. Daar komt bij dat achter je meestal ook zeer weinig ruimte is, zodat zelfs een kaarsrechte overheadworp ook niet mogelijk is.

Natuurlijk is het met een kortere hengel niet mogelijk om even ver te werpen als met een echte 'strandpook'. Gelukkig is dit ook niet nodig. Als het goed is, heeft de schipper een goede stek uitgezocht en zit de vis vaak al gewoon recht onder de boot. Toch is het aan te bevelen een (klein) stukje te werpen. In de eerste plaats maakt een boot toch vaak de nodige geluiden. Omdat sommige vissen zich hierdoor laten afschrikken, is het beter een meter of 20 tot 40 te werpen. Ook is er dan het voordeel dat de lijn niet recht naar beneden loopt, maar schuin het water in. Het is dan veel beter te zien of je beet hebt.

Gul of kabeljauw wordt vanaf een boot veel gevangen
Gul of Kabeljauw
 
Goed, een korte hengel dus. Maar wat is dan de ideale lengte? Want te kort is natuurlijk ook weer niet goed. Een goede boothengel is tussen de 230cm en 300cm lang. Zelf kies ik meestal voor een hengel van 270cm lang. Dit is kort genoeg om niet in de problemen te komen met je collega's en ook lang genoeg om een flink eind te kunnen werpen.

Waar je bij de aanschaf van een boothengel goed op moet letten, is het maximale werpgewicht. Wanneer er een aardige stroming staat, en dat is bijna altijd het geval, is een ankerlood van meer dan twee ons toch wel noodzakelijk. Kies dus voor een hengel die dat werpgewicht gemakkelijk kan hebben. Een hengel met een maximaal werpgewicht van meer dan 300 gram is voor het normale bootvissen meestal niet nodig. Boven dit werpgewicht wordt de hengel onnodig stug, zodat de beetregistratie moeilijker wordt.

Kies dus voor een hengel met een lengte tussen de 230cm en 300cm met een maximaal werpgewicht van ongeveer 300 gram. Probeer wel een hengel te vinden met een gevoelige top. Vooral in het begin is het namelijk vaak moeilijk te zien of je beet hebt. Na enige ervaring wordt het wat gemakkelijker, maar hengeltop die zo stijf is als een bezemsteel vist toch niet echt prettig.

De hengeltop moet ook fel gekleurd fluoriserend zijn. Wanneer het donker weer is, is dat namelijk veel prettiger. Ook wilt u misschien een keer 's nachts op tong en paling gaan vissen en dan is zo'n felgekleurde top onmisbaar.Werpmolen

De werpmolen voor de boothengel moet vooral goed tegen een stootje kunnen. We hoeven vanaf de boot geen 100 meter te werpen. Een verreworp-spoel is dus niet nodig. Kies voor een molen die vooral krachtig is in plaats van snel. Het binnenhalen van bijvoorbeeld een grote gul vergt erg veel kracht van werpmolen en hengel.

Een krachtige molen kun je vaak al herkennen aan de inhaalsnelheid. Een snelle molen voor het vissen vanaf de kant heeft een inhaalsnelheid die soms hoger ligt dan 90cm per slingerslag. Dat betekent dat wanneer je de slinger van de molen één keer ronddraait, er 90cm lijn wordt ingedraaid. Dit is voor een bootmolen wat teveel van het goede. De hoge snelheid gaat namelijk ten koste van de kracht. Dit merk je goed wanneer je een grote vis wilt binnentakelen. Dit gaat met een snelle molen veel moeilijker. Een gemiddelde inhaalsnelheid van ongeveer 70 cm is bij het bootvissen daarom veel meer op zijn plaats.

Verzorg de molen direct na de visdag zeer goed. Dus: afspoelen met zoet water. Het opspattende zeewater doet namelijk niet veel goed en dat merk je vooral als de molen onafgespoeld een tijdje heeft liggen wachten op de volgende visdag. Dus: direct na de visdag goed afspoelen, afdrogen en op een droge geventileerde plaats wegleggen.
Bootvissen
Opstappen
Licht materiaal
Speciaal op gul
Veiligheid voor alles
De zee geeft en .........
De Maakvlakte, licht


Klik hier voor het vervolg van OPSTAPPEN Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport