De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.





Bootvissen op Gul

De gul is een van de zeevissen die zeer goed vanaf de (huur)boot is te vangen. Zo tegen het einde van september ontwaken de gulvissers uit hun zomerslaap en beginnen hun spullen in orde te maken. Er wordt nieuwe lijn op de molens gespoeld en de voorraad onderlijnen en lood wordt aangevuld tot een aanvaardbaar peil. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Beter een maand te vroeg, dan een week te laat. Mocht het sein op groen gaan (de gul is er!), is alles gereed en een plaatsje op een boot gauw besproken.


Periode

Dit sein kunnen we meestal zo half oktober verwachten. Voor de bootvissers betekent dit, dat er meestal zo'n drie weken eerder gul gevangen kan worden dan de kantvissers. De eerste weken van december gaat het sein meestal weer op rood. De gullen vertrekken dan namelijk naar dieper water om zich voort te planten. Een en ander is vooral afhankelijk van de watertemperatuur. Rond februari moeten we ervoor zorgen dat we klaar staan voor de tweede ronde. De gul komt na het paaien namelijk terug en is dan zeer hongerig. Deze tweede ronde duurt tot ongeveer eind april, soms zelfs tot een paar weken in mei.

Gul of kabeljauw is een favoriete zeevis
Gul of Kabeljauw
 
Voor en na de genoemde perioden is het best nog wel mogelijk om een gulletje te verschalken. Je bent dan wel aangewezen op bijvoorbeeld plaatsen waar scheepswrakken liggen. Dit zijn plaatsen waar de gul het gehele jaar aanwezig is. De manier van vissen op deze wrakken is een heel andere dan de manier die we nu zullen bespreken. Maar wees gerust! Binnenkort zullen we het ook hier een keer over hebben.

Hengel

De hengel die we voor het bootvissen op gul gebruiken is er één die een behoorlijk loodgewicht kan hebben. Een hengel met een maximaal werpgewicht van 175 gram, is toch wel de ondergrens. Het werpgewicht dat we gebruiken zal vaak zo rond deze 175 gram liggen, zodat een wat zwaardere hengel ook niet zal misstaan.

Dit gewicht hebben we nodig omdat er op de plaats waar we vissen vaak pittig stroomt. Zelfs deze 175 gram is af en toe te licht en niet zelden is een loodje van 200 of nog zwaarder noodzakelijk. Gebruik in ieder geval stevige ankers.

Het aas moet zo dicht mogelijk tegen de bodem worden aangeboden. Dat lukt echt niet met een loodje van 50 gram. Ook de manier van werpen is zeer belangrijk. Werp zo ver als mogelijk is, naar het anker van de boot. Dit is namelijk de richting waar de stroom vandaan komt. U werpt dus tegen de stroom in. De onderlijn, en daarmee het aas, zal door de stroom beter tegen de grond worden gedrukt. Werp in ieder geval nooit de andere kant op. Dus nooit richting de achterkant van de boot werpen. Tenzij u uzelf en uw buren een paar uurtjes pret wilt bezorgen in de vorm van het ontwarren van de lijnen.

Als het erg druk is aan boord, zit er vaak niets anders op dan recht naar voren te werpen of een beetje schuin tegen de stroom in. In dat geval zal vaak wat zwaarder lood moeten worden gebruikt. Let er voor het vissen op, dat uw naaste buren lood gebruiken dat zwaar genoeg is. Vooral beginnende bootvissers willen weleens denken dat een loodje van bijvoorbeeld 125 gram al erg zwaar is. Vooral wanneer het pittig stroomt, kan dit te lichte loodgewicht veel narigheid geven. Uiteraard niet alleen voor uw buren, maar ook voor u en de andere sportvissers. Maak er in dat geval voor uw buren een leerzame dag van, door er op te wijzen dat ze met te licht lood vissen.

We hebben dus een hengel nodig die een behoorlijk werpgewicht kan hebben. Daarbij dient de hengel ook een behoorlijke lengte te hebben. Zelf vind ik 270cm een ideale lengte. Met een hengel van deze lengte kan behoorlijk ver worden geworpen. Ook komt de lengte van zo'n hengel goed van pas bij het drillen van een wat groter uitgevallen gul. Bij een nog langere hengel, wordt dit voordeel teniet gedaan door ruimtegebrek aan boord van het schip. Achter je rug en naast je, is namelijk vrijwel altijd te weinig ruimte om met een nog langere hengel te vissen.




Bootvissen
Opstappen
Licht materiaal
Speciaal op gul
Veiligheid voor alles
De zee geeft en .........
De Maakvlakte, licht


Klik hier voor het vervolg van GUL Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport