De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.





Hoekse Zeebaars


Benodigheden:

Spinhengel met werpgewicht van 20-40 gram of 40-80 gram. Lengte 275 tot 330 cm.
Jigkoppen van 20-50 gram, twisters met diverse kleuren.
Lepels kleuren: Zilver, Goud, Zilver/blauw, Oranje/goud, Goud/blauw. Merk: Abu -Toby of Stringsilda's, gewicht 14-40 gram.
Hoofdlijn 30/100 met een voorslag van Amnesia kleur: wit tot 14 pounds.


In de maand mei is het eindelijk weer zover dat we de krachtpatser: de Zeebaars, in onze kustwateren kunnen vangen. Culinair zeer hoog aangeschreven en de sterkste vis in mijn ogen die aan de kust gehaakt kan worden als alle elementen meewerken.

De zeebaars is een zichtrover en moet dus ook zo benaderd worden met felle kleuren en met veel tierelanteinen op de jigkop of aan een lepel. De jigkop kan worden versiert met geitenhaar in diverse kleuren zoals: geel, groen, blauw, rood, wit en zilverfranjes. Daarachter een twister op de haaksteken om het geheel compleet te maken. De jigkop moet een gewicht hebben van minimaal 20-25 gram en maximaal 50 gram.
Men kan deze combinatie natuurlijk gevoelloos binnendraaien na het ingooien en de twister het werk laten doen, maar mijn ervaring is dat deze manier een hoop vis wordt gemist en raad dus aan om met kleine schokjes en rare bewegingen het aas binnen te draaien. Men zal zien dat de zeebaars hierdoor geirriteert en aggressiever van wordt en zal sneller toehappen om een andere zeebaars voor te zijn.

Zeebaars is een scholenvis totdat hij een bepaalde lengte heeft bereikt, hoe groot dat is weet men niet precies want de onderzoekers zijn nu druk bezig in Engeland om dit te onderzoeken. Maar ik denk dat de zeebaars net als snoekbaars tot een lengte van 50 cm scholen vormt om te trekken. De grote zeebaarzen komen eerder naar het noorden om zich vol te vreten voor het kuitschieten. Waar dat precies is, zal voor iedereen een raadsel zijn en blijven, als ze maar bijten als men aan het vissen is. Men moet zeebaars zoeken op stekken met steenstortingen en zandgrond. En op zandplaten met veel hoogte verschil en verloop op de bodem.

De zeebaars is goed te vangen bij Hoek van Holland
Zeebaars
 
Dat is toevallig ook bij de Waterweg en de Zeekant op Hoek van Holland het geval. De Waterweg-zijde heeft echter het probleem dat de oude pier onder water ligt en net als met de gulvisserij kan hierdoor menige vis worden verspeeld. De zeebaars zal altijd tussen de stenen proberen weg te komen en lijnbreuk is dan onvermijdelijk.

Zet de slip van je molen of reel iets strakker dan je gewend bent. Als de vis te veel ruimte krijgt neemt de zeebaars een loopje met je en zeg dan maar dag met je handje.

De zeekant geeft weer andere zorgen. Aan deze kant moet je bijvoorbeeld bij laagwater vissen en op de blokken staan, die erg glad kunnen zijn door de aangegroeide mos en zeewier. Mijn advies is, ga alleen op stenen staan met waterpokken die zijn erg stroef en dus anti-slip voor de vissers.

Zoals gezegd kan je de zeebaars belagen met een jigkop met twister of met een lepel, de laatste is eigenlijk mijn favoriete kunstaas, omdat met de lepel makkelijk een grote afstand kan worden gegooid. De lepel zal niet gauw vastlopen in de stenen die met laagwater een meter onder water staan. De lepel moet niet met een rechte lijn worden binnengedraaid, laat de lepel af en toe eens dwarrelen in het water zodat hij weer op diepte komt, en versnel eens een keer. Speel met je aas.

Het kunstaas op zichzelf is natuurlijk dood, de naam zegt het zelf al: kunstaas. Laat je kunstaas tot leven komen ! Geef het leven en je zal meer vis haken en misschien landen. Als je een zeebaars hebt gehaakt, raak dan niet in paniek van de kracht die de zeebaars ontwikkelt tijdens de run die hij neemt. Stuur alleen met je hengel zodat de stenen niet geraakt worden door de lijn. Daarvoor moet je de slip iets strakker zetten, zodat de zeebaars niet teveel lijn van je molen of reel afscheurt. Probeer wel, als hij teveel lijn heeft genomen, de lijn zo snel mogelijk weer terug te winnen en blijf daarbij wel sturen met je hengel. De hengel is zeer belangrijk in deze strijd en is een verlengstuk van je arm en kan tegenwoordig heel veel kracht opvangen.

Zeebaars? Gebruik eens een lepel.
Lepel
 
Bijvoorbeeld de hengel die ik gebruik is een stok van Albatros Intercepter TCA met een lengte van 3,00 mtr., werpgewicht 40-80 gram. Die hengel kan alle klappen die een zeebaars maakt perfect opvangen en mijn slip gaat bijna nooit af. Alleen als de vis van mij af zwemt, en ik de hengel naar beneden breng om de zeebaars lijn te geven. Op dit moment worden ook de meeste vissen verspeeld.

Dit komt doordat er geen rek meer in de lijn zit als de vis onder de kant is gebracht om te landen. De zeebaars zal nog genoeg energie over hebben om nog een paar gevaarlijke runs te proberen. De meeste vissers denken dan de vis onder controle te hebben en verwachten de run niet. Lijnbreuk is dan onvermijdelijk. Dus oppassen geblazen voordat een lang verwachte zeebaars weer het vrije sop kiest met jouw onderlijn.

Als molen gebruik ik de Shimano BX 6000 met een perfecte slip, om deze laatste run op te vangen.

Men kan de zeebaars ook met natuurlijk aas vangen zoals: zagers, zandspiering, smelt, garnalen en krab. Aan de Waterweg-zijde heb je hiervoor niet het goede bodemverloop voor, omdat je dan steeds in de blokken vast zal zitten.

Aan de Zeekant-zijde kan je beter uit de voeten met een dobber-montage. Gebruik bijvoorbeeld een grote snoekdrijver met daaronder een schuifloodje boven de wartel, aan de wartel bevestig je de onderlijn van minimaal 50 cm, zodat het aas vrijer kan bewegen op de stroming. De diepte waarop men zal vissen is ongeveer 1,50 mtr. Het aas beweegt dan mooi over de bodem en zal een makkelijk maaltje zijn voor de zeebaars. Bijvangsten kunnen zijn: Zeeforel, Fint, Makreel, Geep, Paling en Platvissen.

Als zeebaars jaagt, zal hij dat in de hogere waterlagen doen en zich voeden met spiering en zeebliek die zich aan de oppervlakte ophouden. Op Hoek van Holland zal dit jagen regelmatig te zien zijn doordat de baarsvissers dan met de school meelopen om de zeebaars aan de schubben te komen. Daarom vis ik veel met lepels, een jigkop zal sneller zinken als een lepel die meteen het water raakt en wordt binnengedraait. Hierdoor kan je net die mooie baars mislopen.

Ik heb zelf een keer megemaakt dat de baars zo aan het jagen waren dat elke inworp bijna raak was. Dat duurde toen bijna 15 minuten en ik had zeven baarzen op de kant liggen van 45 cm tot 65 cm. Maar dat was een paar jaar geleden, vorig jaar heb ik dat niet meer meegemaakt. Wel heb ik ondanks de wat slechtere vangsten menige baars kunnen verschalken. Met als grootste 69 cm. van bijna 8 pond.

Ik hoop dat ik menige zeebaarsvisser deze zomer op de pier mag begroeten en wens iedereen die een lijntje uitgooit heel veel succes met vissen en goede vangst !

Karel Klaver.




Pierenpraat
Het Hoekje van Holland
Piervisserij
Strand Hoek van Holland
Speciaal op Zeebaars
De Maaskant
Soms zit het mee .........
Geepvisserij
Een dagje in februari
Quasimodo
Het Papegaaistrand
 
 


Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite.

Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport