De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?





Deze pagina is verouderd. Klik hier om naar de nieuwe pagina te gaan













De Maaskant


De pier van Hoek van Holland is bij de meeste zeevissers wel bekend als een goede stek, maar heeft voor onervaren piervissers een hoop verborgen hindernissen die overwonnen moeten worden om een beetje succes te boeken met het vangen van vis.

Op de eerste plaats: waar vind je de vis? Nu kan je zeggen: 'in het water'. Maar dat bedoel ik natuurlijk niet. Achter welke verborgen hindernissen! De oude pier van de Hoek ligt vlak naast de nieuwe pier. Als men de verkeerscentrale "Maasmond" in de rug heeft, ligt de oude pier aan de linkerkant van de nieuwe pier, op zo'n 10 tot 15 meter uit de kant. Deze vervelende hindernis kan er voor zorgen dat je de felbegeerde gul of zeebaars die je aan de lijn hebt verspeelt als je niet goed oplet. Bij het vissen op zeebaars vis je zonder zijlijn en zonder zwaar lood dus hier heb dan ook minder problemen dan bij het vissen op gullemans.

Persoonlijk vis ik op gul met een hoekafhouder met een lange wapperlijn eraan van 75 tot 125 cm. De hoekafhouder bevestig ik op een hoogte van 10 tot 50 cm vanaf het lood gerekend. Lijndikte van wapperlijn is 0,45 /100 Amnesia, kleur: onbelangrijk. De hoofdlijn bestaat uit 0,25/100 dynema. De onderlijn waar de wapperlijn op komt kan je van 0,60/100 tot 0,80/100 gebruiken. Zelf gebruik ik ook weleens een stalen-onderlijn, die je voor de snoekvisserij gebruikt met een smeltlaag en voor de zekerheid nog met een sleeve vastknijpen. Als hengel gebruik ik de 5 mtr. stok van "Eric Goossens". Maar een hengel is puur persoonlijk. Van de andere strandhengels kan ik ook de K2-Beachcaster aanbevelen.

Als werpgewicht gebruikt ik 175 gram en in extreem slecht weer met harde wind zo'n 200 gram. Het is wel zaak dat het lood zover mogelijk kan wegzetten, het liefst op minstens 60 tot 80 meter of verder, want de vaargeul begint op zo'n 40 meter uit de kant. Als men beet heeft is het eerst zaak dat je vis goed gehaakt hebt en dan is het zaak de vis over de oude pier te tillen. Dit kan je doen door de hengel hoog mogelijk te houden en zo hard mogelijk te draaien als je kan, maar daar ga je aan kapot. Zelf pomp ik de vis naar de oppervlakte, denk maar aan de wrakvisserij, daar pomp je de vis ook. Dit is minder vermoeiend. Alleen is dat lastig want de vis wil beneden blijven en zal zijn bek openen tegen de stroom in, om de haak te lossen. Ik wens de vissers veel succes die het eens willen proberen op de Hoek.

Delta Afhouder
Delta Afhouder
 
De stek is makkelijk want waar je ook gaat staan er zal altijd vis langskomen die de maas optrekt. Maar voor het betere werk moet je vanaf de eerste boei staan. Vanaf daar loopt de oude pier zo'n 20 tot zo'n 30 meter uit de kant, dus als je slecht kan ingooien moet je hier niet staan, je bent dan alleen maar lijnen aan het knopen.

Het is wel zaak dat je een stevige hengelsteun maakt. Geen driepoot, want als er een golf van de Stena Discovery over de pier rolt ben je alles kwijt, of erger, je ligt zelf in de maas.

Maak een hengelsteun van een lijmklem met een breedte van minstens 50 cm, bevestig hierop een RVS-buis met de diameter waar je hengel inpast. Deze hengelsteun loopt na bevestiging echt niet meer weg, dus ook niet met de golven van de Stena Discovery.

Zorg er voor dat je de spullen die je meeneemt, op de pier goed aan de kant zet. Er wordt namelijk veel met brommers en fietsen over de pier gereden en als het donker is zullen deze mensen in de snelheid je hengel of ander hengelmaterialen niet zo snel kunnen onderscheiden van de omgeving. Een hengel is al duur genoeg. Het is lastig als je net een paar goede aanbeten hebt gehad en op dat moment krijgt je hengel, normaal in drie delen, nog twee delen er bij. Maak als je met een of twee hengels vist, altijd nog een steun extra. Zo kun je, als je niet met deze hengel vist, hem in deze steun zetten om hem bijv. van aas te voorzien. De beste tijd om te gaan vissen op de pier is twee uur voor het hoogwater tot ongeveer een uur na het hoogwater, afhankelijk van het bijten van de vis. Soms gaat de vis pas op het hoogwater bijten en soms daarvoor.

De grootte van de vissen zal voor wrakvissers misschien tegenvallen want de meeste gul is klein van stuk. Dit is afhankelijk van de populatie gul die voor de kust aast. Er zal natuurlijk ook grote vis tussen zitten, maar het zal meestal rond de 40 cm zijn wat je vangt.

Je kan ook aan de rechterkant (zeekant) gaan vissen. Maar daar zit je erg lastig doordat de rotsblokken hier nog hoger liggen dan aan de linkerkant (maaskant). Bij laagwater zal je hier wat makkelijker kunnen vissen als je op de blokken gaat staan. Maar dan is er helaas geen gul aanwezig. Alleen 's-zomers kan je aan de zeekant met laagwater een aardig visje vangen zoals makreel, fint, geep, zeeforel, zeebaars, smelt en zeebliek. Aan de maaskant kun je dan zeebaars en fint vangen en soms een zeeforel.

Maar dat is een ander verhaal, terug naar gullemans in de winter. Als je 's-nachts op de pier wilt vertoeven, neem dan de alom bekende petromax-lamp en breekstaafjes mee. De petromax -lamp spreekt voor zich zelf, de breekstaafjes zijn voor je hengeltop en voor de hengelsteunen. Je denkt nu: "Mijn hengelsteun heeft toch geen verlichting nodig?" Juist wel! Anders vergeet je ze bij het weggaan als je de hengels hebt afgetuigt en de petromax-lamp uit is.

Soms zie je vissers die het proberen met de Jojo-onderlijn, je merkt vanzelf wel waarom deze onderlijn niet werkt op de pier.

Hierbij wou ik het laten. Hopelijk zien we elkaar op de pier de komende maanden, want op deze tijd hebben we toch gewacht! GUL - koorts alom toch !

Vang ze !

Karel Klaver.




Pierenpraat
Het Hoekje van Holland
Piervisserij
Strand Hoek van Holland
Speciaal op Zeebaars
De Maaskant
Soms zit het mee .........
Geepvisserij
Een dagje in februari
Quasimodo
Het Papegaaistrand
 
 


Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite.

Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport