De Zeevissite
Wat is de juiste hengel voor welke manier van vissen?
Zeevissen. Hoeveel bezoekers vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.




Zeehengels

Ook voor het zeevissen geldt, het juiste materiaal, is het halve werk. Dit geldt zeker voor de hengel. Voor het vissen vanaf het strand heb je vaak een andere hengel nodig, dan voor het vissen vanaf een dijk of vanaf een boot.

Dit lijkt misschien op het intrappen van een open deur, maar maak zelf maar eens een wandeling langs het strand en je begrijpt precies wat ik bedoel. Zelfs werphengels die bedoeld zijn voor het binnenwater, worden soms gebruikt om vanaf het strand een ons lood richting horizon te gooien.

Voor het vissen op bijvoorbeeld geep en harder is een zoetwaterhengel natuurlijk best geschikt. Maar dit heeft alles te maken met de manier waarop we de de geep en harder bevissen. Namelijk, met licht stukje kunstaas of met een dobber. Dit lijkt erg op de manier waarop in het zoete water wordt gevist.

Voor het vangen van platvis, zeebaars of gul op grote afstand, hebben we speciaal materiaal nodig. Het aas voor deze vissen bieden we meestal op de bodem aan. We gebruiken hiervoor een zwaar (anker)lood. Omdat zo'n lood al gauw meer dan een ons weegt, hebben we dus ook een zware hengel nodig.

Het begrip zware hengel zegt (hopelijk) niets over het gewicht van de hengel, maar over het werpgewicht dat deze hengel kan dragen. Er moet gemakkelijk een ons lood of meer mee kunnen worden geworpen. Dit lukt alleen met een hengel die daarvoor bedoeld is.

Een driepoot staat altijd stevig.
Driepoot
 
De hengel moet een behoorlijke kracht bezitten. Niet alleen voor het werpen, maar ook voor het weer binnenhalen van de onderlijn met lood. Probeer maar eens met een binnenwaterhengel een ankerlood van 100 gram of zwaarder los te trekken uit de bodem.

We hebben dus een hengel nodig die een aantal bepaalde eigenschappen bezit. Deze eigenschappen vind je niet bij een binnenwaterhengel. Om in zee te vissen hebben we dus specifieke zeevisspullen nodig.

Een goede strandhengel is ongeveer tussen de 360 cm en 450 cm lang. De ideale lengte hangt voor een groot deel af van de lengte van de visser. Een klein persoon kan beter de iets kortere hengel gebruiken. Een hengel van 450 cm valt voor hem of haar moeilijk te hanteren. Voor de collega's onder ons die qua lichaamslengte richting de twee meter gaan, is een hengel van 450 cm heel goed bruikbaar. Voor de gemiddelde persoon, voor zover die bestaat, is een hengel van 390 cm ideaal.

De hengel moet een ideaal werpgewicht hebben die ongeveer tussen de 100 en 200 gram ligt. Wanneer er op de hengel staat: 'werpgewicht: 100/200 gr', dan betekent dat, dat het ideale gewicht voor de hengel ongeveer 150 gram zal zijn. Om goed te kunnen werpen heeft men dan op zijn minst een loodgewicht van 100 gram nodig. Een loodgewicht van meer dan 200 gram maakt de hengel 'lui'. De hengel wordt traag en er valt dan niet goed meer te werpen.

Een goede zeehengel vind je niet onder de 100 gulden. Je moet eerder denken aan een bedrag van 150 gulden of meer. En dit is dan uiteraard nog exclusief de werpmolen. Voor de specialisten onder ons zijn er hengels te koop die tegen de 1000 gulden of zelfs nog meer kosten. Deze hengels vereisen dan meestal een speciale manier van werpen. Wanneer je deze werptechniek niet beheerst, is het niet mogelijk deze hengel optimaal te benutten. Het is dan dus beter om een 'gewone' hengel aanschaffen.

Hengels werden nog niet zo lang geleden van glasvezel gemaakt. Een lap glasvezel werd opgerold tot een holle buis: de hengel. De hengels van tegenwoordig zijn meestal van carbon gemaakt. In de praktijk betekent dit dat de hengel een bepaald percentage carbon bezit. Carbon maakt de hengel strakker en ook een stuk lichter. Hoe meer carbon een hengel bezit, hoe strakker (stijver) de hengel.

Hengels van carbon zijn meestal wat duurder dan hengels van glasvezel. De bovengenoemde hengels voor specialisten bevatten ook nog andere materialen, zoals kevlar en dergelijke. Dit soort hengels zijn erg strak en daarom alleen geschikt als je speciale werptechnieken, zoals de pendulumworp, beheerst. Het is dan mogelijk om worpen te maken van meer dan 200 meter. Deze afstand wordt dan wel gehaald op een oefenveldje, dus met lood zonder ankers en zonder afhouders en haken met aas. In de praktijk, dus bij het vissen, zorgt de luchtweerstand van de onderlijn en het aas dat de werpafstand een stuk korter wordt. Toch is een worp van meer dan 150 meter dan goed mogelijk.

Een strandsteun.
   Strandsteun   
 
Een test die je in de winkel zeker niet moet nalaten is de volgende. Houd de hengel met de onderkant tegen de linker schouder. Strek nu je linker arm naar voren, in het verlengde van de hengel. Je vingertoppen mogen nu niet voorbij de reelhouder komen. De meest ideale situatie is als je nog een handbreedte overhoudt tot aan de reelhouder. Dit betekent dat de hengel dan de juiste lengte heeft in vergelijking met je lichaamslengte. Wanneer het ondereind van de hengel namelijk te kort zou zijn, dan zou bij het werpen de top van de hengel tegen de grond kunnen slaan. In het geval dat het ondereind te lang is, gaat het werpen lastiger.

Met een goede hengel van de beschreven lengtes is een worp van ongeveer 100 meter gemakkelijk haalbaar. In het begin is het natuurlijk even wennen en vele worpen zullen nog mislukken. Wanneer je voor het eerst gaat werpen met zo'n lange hengel, is het belangrijk dat je eerst droog gaat oefenen. Zoek ergens een veldje (zonder al te veel toeschouwers) dat groot genoeg is om ook een mislukte worp op te vangen. Een mislukte worp wijkt al snel af naar links of rechts, dus je moet voldoende ruimte hebben om schade te voorkomen.

Gebruik voor het oefenen enkel lood, dus zonder haken, afhouders en dergelijke. De lijn moet je zo lang nemen, dat het lood ongeveer ter hoogte van de eerste (dus grootste) geleidering komt te hangen. Omvat met een hand de hengel bij de werpmolen. De voet van de werpmolen moet tussen de ringvinger en de middelvinger komen. Met de wijsvinger houd je de lijn vast. De andere hand plaats je aan het ondereind van de hengel.

Met je gezicht kijk je in richting van de plaats waar het lood terecht moet komen. De voeten staan iets uit elkaar en naar voren gericht. Houd de hengel naar achteren gericht, iets schuin naar boven. Laat het lood stilhangen. Zwaaien met de hengel maakt het werpen alleen maar lastiger en heeft op de werpafstand geen positieve invloed.

Breng de hengel nu met een soepele en krachtige beweging naar voren. De hengel beschrijft dus bijna een halve cirkel. Laat de lijn op het juiste moment los. Dit moment is moeilijk te beschrijven, maar met een paar keer oefenen is dit zo uitgevonden.

Met deze worp is het mogelijk een afstand van meer dan 100 meter te halen. Uiteraard is dit een zeer beknopte omschrijving. Over enige tijd zullen we de werptechniek wat uitgebreider te beschrijven, met enkele plaatjes ter verduidelijking. Wie heeft er duidelijke foto's van een of meer goede worpen? Mail ze maar!




Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport