De Zeevissite
Hengelsport    Sportvissen    Zeevissen    Bootvissen
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.





Geep

De geep is een typische zomervis. Pas als het water een wat aangenamere zomerse temperatuur bereikt, kunnen we deze lange slanke rover verwachten. Ook is de geep een echte 'dagvis'. Wanneer de schemering invalt worden de kansen om deze vis te verschalken vrijwel nihil. De beste tijd loopt meestal van eind juni tot half september. Dit kan van jaar tot jaar verschillen en verschilt vaak ook per plaats.

De hengel die we voor de geep nodig hebben is dit keer nou eens geen zware strandhengel. Het beste voldoet een niet al te zware karper- of spinhengel. Inderdaad: zoetwaterspullen dus. Dat heeft te maken met de manier van vissen die we toepassen. Een geep gaan we namelijk niet te lijf met een ons ankerlood en een paar pieren.

De geep zwemt vlak onder het wateroppervlak en dus zullen we het aas ook vlak onder het oppervlak moeten aanbieden. Hiervoor gebruiken we een dobber en dus ook een hengel waarmee we met een dobber kunnen vissen. De molen is uiteraard aan de hengel aangepast. Een beetje siliconespray op de molen zorgt ervoor dat de hij niet teveel heeft te lijden van het zoute water. Goed afspoelen na gebruik onder schoon leidingwater is wel aan te bevelen.

Geepdobber
Een prima geepdobber
 
Zoals gezegd gebruiken we bij het geepvissen een dobber. Het beste voldoet een speciale (geep)dobber met een ingebouwd loodgewicht. Deze zijn in verschillende maten te koop. De dobbers die wij gebruiken moeten een gewicht bezitten van ongeveer 15 tot 20 gram. Let hierbij goed op het maximaal werpvermogen van de hengel. De hoofdlijn zal ongeveer 25/00 dik zijn, evenals de haaklijn.

Aan het eind van de hoofdlijn maakt men de dobber vast. Meestal heeft de dobber een oogje aan de bovenkant en ook één aan de onderkant. De truc is, alleen het bovenste oogje te gebruiken. Dus aan het bovenste oogje van de dobber knoop je de hoofdlijn. Maar ook de haaklijn wordt aan het bovenste oogje geknoopt. Deze montage voorkomt dat men het geheel in de war gooit. Het onderste oogje wordt dus niet gebruikt.

De haaklijn is een lijn van ongeveer 25/00 dik en 1,5 mtr lang. Aan het ene einde knoop je een haakje van ongeveer nummer 8. Het andere einde knoop je vast aan het bovenste oogje van de dobber. Dit kan bijvoorbeeld met een lusje. Je kunt ook een heel klein speldwarteltje gebruiken.

Om te voorkomen dat het aas gaat drijven en we daardoor last krijgen van meeuwen en andere vogels, knijpen we een klein loodhageltje op de haaklijn, ongeveer 10 cm van de haak vandaan. Op deze manier wordt het aas prima onder het wateroppervlakte aangeboden.

Geep is met verschillende soorten aas te vangen. De een zweert bij een klein reepje zalm, de ander bij (gekookte) garnaal of een reepje vis. Een van de beste geep-aasjes maak je van een eerder gevangen geep. Een klein dun reepje uit de buik van de geep is een zeer goed aas. Eerst vang je dus een geep met een ander soort aas, bijvoorbeeld een reepje vis. Een deel van deze geep gebruik je dan om verder te vissen. Wat altijd goed werkt als geep-aas, is een stukje spek. Gewoon een klein reepje wit (zuurkool-)spek is voor de geep een zeer goed aas.

Wat je ook gebruikt als aas voor de geep, het mag niet te groot zijn. Een stukje van ongeveer 3 cm lang en een halve cm breed is prima. Omdat de geep een kleine smalle bek heeft, gebruiken we zoals gezegd kleine haakjes. Het aas moet hieraan zijn aangepast. Dit om te voorkomen dat we het aas uit de bek van de vis trekken, bij het aanslaan.




Wat gaan we vangen?
Kabeljauw
Schar
Wijting
Tong
Paling
Zeebaars
Makreel
Geep
Harder



Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport