De Zeevissite
Maak een voorslag
Zeevissen. Hoeveel bezoekers heeft De Zeevissite vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.




De voorslag


Bij het zeevissen maken we meestal gebruik van behoorlijke loodgewichten. Werploodjes van 100 tot 200 gram worden het meest gebruikt. We willen het aas namelijk vaak zo ver mogelijk richting horizon slingeren.

Zo knoop je een voorslag aan de hoofdlijn
Voorslagknoop
 
De hoofdlijn die we voor het zeevissen gebruiken kan meestal wel een flink aantal kilo's trekkracht hebben. Een lijn van 35/00 kan al gauw tussen de zeven en negen kilo hebben. En bij een lijn van 40/00 komt daar nog een paar kilo's bij. Onder het gewicht van een werploodje zal de lijn het echt niet begeven. Toch is het niet verstandig om de onderlijn, en daarmee het werplood, rechtsteeks aan de hoofdlijn te bevestigen.

Tijdens het werpen komen er namelijk krachten op de lijn te staan die vele malen groter zijn dan het gewicht van het werploodje doet vermoeden. Het gaat vaak om vele kilo's. Om deze reden wil de lijn het tijdens de worp weleens begeven.

Om te voorkomen dat we de onderlijn met aas zonder hoofdlijn richting horizon zien verdwijnen, maken we gebruik van een voorslag. Een voorslag is een stuk lijn van zo'n 60/00 dik met een lengte van ongeveer twee keer de lengte van de hengel. Deze voorslag maken we vast aan de hoofdlijn. Aan de voorslag komt de onderlijn met het werplood.

Je ziet het, het is echt niet moeilijk
Voorslagknoop
 
Omdat de voorslag een lengte heeft van twee keer de lengte van de hengel, zitten er tijdens het werpen altijd een paar slagen op de molenspoel. Op deze manier vangt de voorslag de klap tijdens het werpen op.

Je kan door het gebruik van een voorslag tijdens een worp veel meer kracht zetten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de lijn het begeeft. Uiteraard is ook de voorslag niet onbreekbaar. Wees dus niet te wild bij het maken van een worp. Lijnbreuk wordt maar al te vaak veroorzaakt doordat de worp te vlug wordt gemaakt.

Rustig maar krachtig werpen, dat is de methode. Met een rustige overhead-worp is het echt niet moeilijk om zo'n 80 meter te werpen. En dat is op de meeste stekken meer dan genoeg om wat te kunnen vangen.

De voorslagknoop die hier wordt beschreven is niet moeilijk te maken en echt heel goed. Je kunt een dikke voorslag rechtstreeks aan een dunne hoofdlijn knopen. Dat was vroeger wel anders. Met knopen die vroeger werden gebruikt mocht er niet te veel verschil in dikte zijn tussen de hoofdlijn en de voorslag. Zo'n 10/00 tot 15/00 werd dan vaak als maximaal aanvaardbaar verschil beschouwd. De knoop verzwakte de lijn anders te veel.

Een stuk of zeven windingen
Voorslagknoop
 
Om dan toch met een dikke voorslag en een dunne hoofdlijn te kunnen vissen, werd er gewerkt met een aantal korte stukjes lijn van oplopende diameters tussen hoofdlijn en voorslag. Op die manier had je wel erg veel knopen op je lijn. Dat maakte het geheel beslist niet sterker. Ook bleef de lijn vaak hangen achter de knopen die op de molen lagen.

Je moet er ook niet aan denken wat er dan gebeurde als je je hele voorslag verspeelde. Dat werd dan een paar uurtjes knopen leggen. Vooral leuk tijdens een koude winternacht. Om deze reden hadden veel zeevissers een aantal kant en klaar geknoopte voorslagen bij zich. Maar het bleef toch een heel geknoop.

Gelukkig bracht de knoop die hier wordt beschreven de oplossing. Met deze voorslagknoop mag je de hoofdlijn rechtstreeks aan een dikke voorslag verbinden. De knoop verzwakt de lijn niet veel en is bovendien klein. Ook dit laatste is een belangrijk voordeel, omdat anders de lijn achter de knoop kan blijven haken tijdens het werpen.

En......... klaar!
Voorslagknoop
 
Kijk goed naar de plaatjes hoe je de knoop moet maken. Eerst maak je een achtknoop in de voorslag. Daar steek je een stukje van de hoofdlijn doorheen. Trek de knoop in de voorslag dan heel stevig aan. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een tangetje (en niet je tanden!). Trek de hoofdlijn nu een stukje verder door de voorslag. Maak hem daarvoor eerst een beetje vochtig, dat trekt gemakkelijker.

Een stukje van de hoofdlijn is geplet doordat je de knoop van de voorslag zo stevig aantrok. Knip dat stukje er af, het is misschien wat zwakker. Knoop daarna de hoofdlijn aan de voorslag. Maak een stuk of zeven windingen. Zorg er voor dat die netjes naast elkaar liggen. Maak de lijn vochtig (speeksel) en trek de knoop langzaam aan. Schuif de knoop richting de knoop van de voorslag en trek hem dan stevig aan. Knip dan de uiteinden kort af.

Je hebt nu een knoop die de trekkracht van de lijn niet teveel aantast en bovendien klein is. Tijdens het werpen zul je er geen hinder van hebben.




Knopen
Lijn aan oogje Voorslag Lusknoop
Stuitknoop    
     


Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite