Make your own free website on Tripod.com
Zeevissen met De Zeevissite op zeebaarsWanneer


De zeebaars vind ik persoonlijk 1 van de mooiste vissen die je bij ons in zee kan vangen. De eerste vangsten worden meestal in het voorjaar gemeld. Aan het eind van oktober tot soms begin november is het helaas weer afgelopen met de zeebaarsvangsten. In de zomermaanden is de zeebaars een van de weinige vissen die overdag vanaf de kant is te vangen. Je zult dan wel een stek moeten zoeken die een eindje van de overige zomergasten vandaan ligt, want werpen met een ons ankerlood tussen een paar honderd vakantiegangers is vragen om moeilijkheden.

Gelukkig is dit meestal geen onmogelijke opgave, want juist de plaatsen waar je niet kunt/mag zwemmen zijn vaak typische zeebaarsstekken. Er staat op die plaatsen vaak te veel stroming en er liggen vaak veel stenen op de bodem. Dit zijn de plaatsen waar je de zeebaars moet zoeken. Er is hier voor deze vis meestal veel voedsel te vinden, zoals kleine visjes, krabben, garnalen en dergelijke. Op plaatsen waar het veel stroomt komen deze diertje in moeilijkheden en vormen zo een gemakkelijke prooi voor onze rover.De Onderlijn

Een nadeel is dat deze plaatsen echte 'onderlijnvreters' zijn. Doordat het er op de bodem bezaaid licht met stenen, zul je weleens vast komen te zitten met je onderlijn en deze verspelen. Het gebruik van loodlifters kan dit nadeel vaak aanzienlijk beperken. Loodlifters zijn in de winkel te koop, maar je kunt ze ook namaken van een stuk hard plastic. Zelf maak ik ze van plastic dekseltes en bakjes waarin bijvoorbeeld (vlees-)salade heeft gezeten.

Op zeebaars vissen doe ik altijd met 1 haak. Ik neem een ankerlood en doe daar een speldwartel aan. De hoofdlijn (voorslag) doe ik door het oogje van de wartel. Daarna schuif ik een kraal op de lijn en knoop onderaan een speldwartel. Daarna neem ik een stukje lijn van ongeveer 40 centimeter. Aan de ene kant knoop ik een lusje en aan de andere kant komt een haak. Het lusje doe ik aan de speldwartel die onder aan de hoofdlijn (of voorslag) zit. Op deze manier kan het lood langs de hoofdlijn schuiven. Het voordeel is dat het lood tussen de vis en de hengel komt bij een aanbeet. Het zal dan niet zo snel tussen de stenen komen vast te zitten. Bij een aanbeet zal de vis ook minder weerstand ondervinden van het lood.

De haak die ik gebruik is meestal maat 1 of 1/0. Zorg ervoor, zoals eigenlijk altijd, dat de haak vlijmscherp is. Vervang de haak dus tijdig of slijp hem af en toe.Het Aas

Zeebaars is zeer goed met zager te vangen, iets minder met zeepier. Maar je bent met een zeepier beslist niet kansloos. Zet dan niet 1 piertje op de haak, maar een stuk of drie. Rijg ze een stukje op de onderlijn, zodat ze achter elkaar zitten. dit is voor de zeebaars veel aantrekkelijker dan een dotje pieren.

Ook krab is zeer goed aas en het hoeft beslist geen zachte te zijn. Een zachte krab is een krab die pas verschaald is. Voor veel vissen is dat een bijzondere lekkernij. Maar voor zeebaars voldoet een gewone krab ook prima, mits hij maar niet te groot is. Zet de krab wel op de juiste wijze op de haak. De haakpunt moet vrij zijn. Zelf bind ik de krab meestal vast met heel dun nylondraad. Op deze manier blijft hij goed zitten.De Hengel

De hengelkeuze hangt af van de plaats waar je gaat vissen. Vanaf een gewoon vlak strand, voldoet een strandhengel van 360 cm tot 420 cm het beste. Wanneer je vanaf een dijk of steenstortingen vist, kan een iets kortere hengel wenselijk zijn. Een iets langere hengel zorgt er wel voor dat je de vis beter kan 'sturen'. Je komt dan niet zo snel tussen stenen vast te zitten en je hebt een betere controle.

Zorg ervoor dat je een snelle molen hebt. Door snel in te draaien komt het lood naar de oppervlakte (vooral met een loodlifter). Je verspeelt zo minder onderlijnen.


Klik hier om terug te gaan naar Vissoorten. Om terug te gaan naar Vissoorten.
Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.

Click to Visit


Klik Hier
LinkStad. Adverteer Gratis met ons Banner Exchange Netwerk