Make your own free website on Tripod.com
Zeevissen met De Zeevissite, vissoorten, makreelMet de verenpaternoster


In de zomermaanden is de makreel ook vanaf de kant te vangen. Als het een aantal dagen erg warm weer is geweest, zie je de scholen weleens binnen werpbereik langs de visstekken trekken. Op zo'n moment is het heel goed mogelijk om enkele, en zelfs een flink aantal, van deze vissen te vangen. We moeten alleen zorgen dat we het juiste materiaal bij de hand hebben.

De manier waarop de makreel het meest wordt belaagd, is de verenpaternoster. Een onderlijn met drie tot vijf haken, versierd met witte of gekleurde veren, wordt vanaf een boot te water gelaten. Onderaan de onderlijn hangt een stuk lood. Door op en neergaande bewegingen te maken wordt met de verenpater-noster een school visjes nagebootst. Duizenden makrelen trappen er ieder jaar weer in.

Zelf ben ik niet zo'n liefhebber van de voorgenoemde vismethode. Volgens mij heeft het niets met sportvissen te maken om tientallen of zelf honderden makrelen binnen een paar uur het water uit te takelen. Het meest erge vind ik nog dat een zeer groot deel van de makrelen niet voor de consumptie is bestemd, maar in de vuilnisbak beland. De vrienden- en kennissenkring moet namelijk wel heel groot zijn, wil je de vangst van een dag makrelentakelen kwijtraken.

Toch is de verenpaternoster een onderlijn die in de zomermaan-den nooit in onze viskoffer mag ontbreken. Zoals gezegd wil er in deze maanden nog weleens een school makreel binnen werpbereik langs de kust zwemmen. Een paar makrelen voor ons rokerijtje of de pan is dan toch een welkome aanvulling op de (eventuele) overige vangst? We moeten de onderlijn alleen een beetje aanpassen aan de omstandigheden.

(Zie voor de tekening het hoofdstuk Onderlijnen).
Het enige dat we nodig hebben is een aantal kurken. Gewone wijnfleskurken voldoen prima. Neem een stuk of vier kurken en boor er in de lengte een gaatje doorheen. Er moet een stuk nylonlijn doorheen kunnen van 60/00. Rijg de lijn door de kurken en leg in ? van de uiteinden een lus en knoop aan de andere een speldwartel: klaar!

Aan de speldwartel komt de verenpaternoster en aan de lus komt de speldwartel die aan de hoofdlijn zit. Onderaan de verenpaternoster komt het werplood: zonder ankers uiteraard. Wanneer er nu een school makreel langszwemt probeer je zo dicht mogelijk in de buurt van die school te gooien. Geef een beetje lijn, zodat de kurken kunnen stijgen. De verenpaternoster 'staat' nu min of meer in het water. Haal nu zeer langzaam met pompende bewegingen in.

Belangrijk! Zorg dat de hoofdlijn van de hengel sterk genoeg is. Een dikte van 40/00 is echt de ondergrens. Een paar makrelen aan een paternoster is namelijk erg sterk. Het is niet echt een leuke gedachte als je weet dat er aan de verspeelde verenpaternoster nog een paar makrelen zaten die op die manier aan hun einde moeten komen. Vis ook met niet meer dan drie haken. Drie vissen tegelijk vangen is echt meer dan genoeg.Klik hier om verder te gaan met Makreel. Om verder te gaan met Makreel.
Klik hier om terug te gaan naar Vissoorten. Om terug te gaan naar Vissoorten.
Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.

Klik Hier
LinkStad. Adverteer Gratis met ons Banner Exchange Netwerk


Click to Visit