Make your own free website on Tripod.com
Zeevissen met De Zeevissite, zeehengelsport, sportvissen, hengels


Werpen

Een test die men in de winkel zeker niet moet nalaten is de volgende. Houd de hengel met de onderkant tegen de linker schouder. Strek nu je linker arm naar voren, in het verlengde van de hengel. De vingertoppen mogen nu niet voorbij de reelhouder komen. De meest ideale situatie is als men nog een handbreedte overhoud tot aan de reelhouder. Dit betekent dat men dan een hengel van een goede lengte heeft. Wanneer het ondereind van de hengel namelijk te kort zou zijn, dan zou bij het werpen de top van de hengel tegen de grond kunnen slaan. In het geval dat het ondereind te lang is, gaat het werpen lastiger.

Met een goede hengel van de beschreven lengtes is een worp van ongeveer 100 meter gemakkelijk haalbaar. In het begin is het natuurlijk even wennen en vele worpen zullen nog mislukken. Wanneer je voor het eerst gaat werpen met zo'n lange hengel, is het belangrijk dat je eerst 'droog' gaat oefenen. Zoek ergens een veldje (zonder al te veel toeschouwers) dat groot genoeg is om ook een mislukte worp op te vangen. Een mislukt worp wijkt al snel af naar links of rechts, dus men moet voldoende ruimte hebben om schade te voorkomen.

Begin met een eenvoudige worp en gebruik enkel lood, dus zonder haken en dergelijke. De lijn moet zo lang zijn, dat het lood ongeveer ter hoogte van de eerste (dus grootste) geleidering komt te hangen. Omvat met één hand de hengel bij de werpmolen. De voet van de werpmolen moet tussen de ringvinger en de middelvinger komen. Met de wijsvinger houd je de lijn vast. De andere hand plaatst men aan het ondereind van de hengel. Met je gezicht kijk je richting de plaats waar het lood moet komen. De voeten staan iets uit elkaar naar voren gericht. Houdt de hengel naar achteren gericht, schuin naar boven. Laat het lood stilhangen! Zwaaien met de hengel maakt het werpen alleen maar lastiger en heeft op de werpafstand geen positieve invloed. Breng de hengel nu met een soepele en krachtig beweging naar voren. De hengel beschrijft dus een halve cirkel. Laat de lijn op het juiste moment los. Dit moment is moeilijk te beschrijven, maar met een paar keer oefenen is dit zo uitgevonden.

Met deze worp is het mogelijk een afstand van meer dan 100 meter te halen. Uiteraard is dit een zeer beknopte omschrijving. Over enige tijd hoop ik de werptechniek wat uitgebreider te beschrijven, met enkele plaatjes ter verduidelijking.Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.