Make your own free website on Tripod.com
Zeevissen. Hoeveel bezoekers vandaag?

Alles over zeevissen op De Zeevissite. De site over zeehengelsport, vissen, sportvissen en bootvissen.

Opstappen

Lijn

De dikte van de hoofdlijn is afhankelijk van de vissoort waarop wordt gevist en het noodzakelijke loodgewicht. Voor het vissen op grote gul in pittige stroming, is een lijn met een dikte van 45/00 tot 60/00 goed bruikbaar. Bij een lijn met een dikte vanaf 50/00 is het niet noodzakelijk een voorslag te gebruiken. Toch is het zelfs bij zo'n zware lijn noodzakelijk voorzichtig te blijven. De gullen zijn bij het bootvissen meestal van een groter formaat dan bij het kantvissen. Met recht mogen ze dan ook vaak kabeljauw genoemd worden. Houd hier dus rekening mee!

Voor het vissen in de zomer op bijvoorbeeld platvis en zeebaars, is een lijn van 40/00 tot 45/00 zwaar genoeg. We vissen dan ook meestal met een wat lichtere hengel en aangepast loodgewicht.

De onderlijnen die we gebruiken voor het vissen vanaf de kant, zijn vaak ook bruikbaarbaar voor het bootvissen. Toch zijn er voor het bootvissen onderlijnen die beter voldoen. De lijn gaat bij het bootvissen vanaf de zeebodem vrijwel direct omhoog. Dit geldt dus ook voor de onderlijn met beaasde haken. De onderste haak komt vaak nog in de buurt van de bodem, maar de tweede, en soms derde, haak zweeft daar een stuk boven. Voor gul, wijting en zeebaars is hier geen probleem. Deze vissen zoeken hun voedsel niet alleen op, maar ook een stukje boven de bodem.

Gul of kabeljauw wordt vanaf een boot veel gevangen
Gul of Kabeljauw
 
Maar wanneer we op platvis vissen, is dit nou niet echt de beste manier om het aas aan te bieden. We kunnen dit nog enigszins voorkomen door de lijn niet te strak aan te draaien. Maar dit is alleen mogelijk wanneer we een behoorlijke ruimte hebben en het niet al te pittig stroomt. Tenminste, als we ruzie met onze collega's willen voorkomen. Het uit de knoop halen van vislijnen is namelijk niet de hobby van iedereen.

Als we het aas echt goed op de bodem willen aanbieden, zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden. De eerste is de garay-hoekafhouder. Dit is een messing buisje waar een lichte knik in zit. Door het buisje komt de lijn. Op de lijn wordt daarna een kraal geschoven, waarna een wartel wordt aangeknoopt. Aan deze wartel komt de haaklijn. Het lood hangt aan de hoekafhouder, vlak onder de knik. Hierdoor wordt de hoekafhouder goed tegen de bodem gehouden en dat geld dan meteen ook voor het aas.

Een tweede onderlijn die ik ook de beginnende bootvisser niet wil onthouden is het weegschaaltje. Het weegschaaltje is een onderlijn met twee bezemdraad afhouders. Deze worden echter niet boven elkaar gemonteerd, maar naast elkaar. In plaats van één afhouder, worden er twee afhouders in de knoop gestoken, vlakbij het werplood. De afhouders steken ieder één kant op. Aan beide uiteinden komt een haaklijn, die zo lang is dat de haakjes elkaar niet kunnen raken. Deze onderlijn werkt zeer goed, met name voor tong en andere platvis.

Voor andere vissen dan platvis, bijvoorbeeld gul, wijting en zeebaars, voldoet de onderlijn met schuivend lood uitstekend. Ook onderlijnen met twee afhouders boven elkaar zijn dan goed bruikbaar. Zie hiervoor de tekeningen in het hoofdstuk Onderlijnen.


Manier van vissen

Wanneer u een plaatsje voor op de boot heeft, werpt u recht vooruit, tot hooguit 45 graden naar voren. Wanneer u aan een van beide zijden staat, dus bakboord of stuurboord, werpt u schuin naar voren. De boot ligt namelijk met de voorkant op de stroom gericht. Op deze manier werpt u tegen de stroom in en zal het lood beter blijven liggen. Goed opletten dat u, wanneer u vanaf de zijkant van de boot vist, nooit richting de achterkant van de boot gooit. Uw lijn komt onherroepelijk in de knoop met dat van uw collega's. Zet de hengel schuin naar boven gericht neer en draai de lijn niet te strak. Op deze manier kunt u het beste zien of u beet heeft.

Wanneer het mogelijk is, rol dan een oude doek om de reling. Hier kunt u de hengel gemakkelijk tegenaan zetten. Ook een groot stuk spons werkt erg goed als u dat aan de reling vastbindt.

Wat heel belangrijk is: luister altijd naar de aanwijzingen van de schipper. Een goed schipper zal alijd bereid zijn u de beginselen van het bootvissen bij te brengen. Hij zal u precies vertellen wat u moet doen, maar ook vooral moet laten om de dag voor u en uw collega vissers tot een onvergetelijke plezierige visdag te maken.

De methode van vissen waar we het nu over hebben, is het vissen met natuurlijk aas. Dus zeepier, zakger, inktvis, e.d. Vanaf een boot kan ook heel goed met kunstaas worden gevist, maar daar zullen we het de volgende keer over hebben. De soorten aas die we kunnen gebruiken zijn dezelfde als die we gebruiken voor het vissen vanaf de kant. Zie het hoofdstuk Aas voor een beschrijving van de verschillende aassoorten.
Bootvissen
Opstappen
Licht materiaal
Speciaal op gul
Veiligheid voor alles
De zee geeft en .........
De Maakvlakte, licht


Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite

Click Here! Zeevissen hengelsport en vissen.

zeevissen hengelsport zeebaars zeehengelsport