Make your own free website on Tripod.com
Zeevissen met De Zeevissite. bootvissen, sportvissen en vissen.De hoofdlijn

De dikte van de hoofdlijn is afhankelijk van de vissoort waarop wordt gevist en het noodzakelijke loodgewicht. Voor het vissen op grote gul in pittige stroming, kies ik zelf meestal voor een lijn met een dikte van 45/00 tot 50/00. Bij een lijn met een dikte van 50/00 is het niet noodzakelijk een voorslag te gebruiken. Toch is het zelfs bij zo'n zware lijn noodzakelijk voorzichtig te blijven. De gullen zijn bij het bootvissen meestal van een groter formaat dan bij het kantvissen. Met recht mogen ze dan ook vaak kabeljauw genoemd worden. Houd hier dus rekening mee!

Voor het vissen in de zomer op bijvoorbeeld platvis en zeebaars, is een lijn van 40/00 tot 45/00 zwaar genoeg. We vissen dan ook meestal met een wat lichtere hengel en aangepast loodgewicht.Onderlijn
De onderlijnen die we gebruiken voor het vissen vanaf de kant, zijn vaak ook bruikbaarbaar voor het bootvissen. Toch zijn er voor het bootvissen onderlijnen die beter voldoen. De lijn gaat bij het bootvissen vanaf de zeebodem vrijwel direct omhoog. Dit geldt dus ook voor de onderlijn met beaasde haken. De onderste haak komt vaak nog in de buurt van de bodem, maar de tweede, en soms derde, haak zweeft daar een stuk boven. Voor gul, wijting en zeebaars is hier geen probleem. Deze vissen zoeken hun voedsel niet alleen op, maar ook een stukje boven de bodem.

Maar wanneer we op platvis vissen, is dit nou niet echt de beste manier om het aas aan te bieden. We kunnen dit nog enigszins voorkomen door de lijn niet te strak aan te draaien. Maar dit is alleen mogelijk wanneer we een behoorlijke ruimte hebben en het niet al te pittig stroomt. Tenminste, als we ruzie met onze collega's willen voorkomen. Het uit de knoop halen van vislijnen is namelijk niet de hobby van iedereen.

Als we het aas echt goed op de bodem willen aanbieden, zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden. De eerste is de garay hoekafhouder. Dit is een messing buisje waar een lichte knik in zit. Door het buisje komt de lijn. Op de lijn wordt daarna een kraal geschoven, waarna een wartel wordt aangeknoopt. Aan deze wartel komt de haaklijn. Het lood hangt aan de hoekafhouder, vlak onder de knik. Hierdoor wordt de hoekafhouder goed tegen de bodem gehouden en dat geld dan meteen ook voor het aas.
Een tweede onderlijn die ik ook de beginnende bootvisser niet wil onthouden is het weegschaaltje. Het weegschaaltje is een onderlijn met twee bezemdraad afhouders. Deze worden echter niet boven elkaar gemonteerd, maar naast elkaar. In plaats van ? afhouder, worden er twee afhouders in de knoop gestoken, vlakbij het werplood. De afhouders steken ieder ? kant op. Aan beide uiteinden komt een haaklijn, die zo lang is dat de haakjes elkaar niet kunnen raken. Deze onderlijn werkt zeer goed, met name voor tong en andere platvis.

Voor andere vissen dan platvis, bijvoorbeeld gul, wijting en zeebaars, voldoet de onderlijn met schuivend lood uitstekend. Ook onderlijnen met twee afhouders boven elkaar zijn dan goed bruikbaar. Zie hiervoor de tekeningen in het hoofdstuk Onderlijnen.Klik hier om verder te gaan met bootvissen. Om verder te gaan met Bootvissen.
Klik hier voor de Inhoudspagina van De Zeevissite. Om naar de Inhoudspagina te gaan.
Klik hier voor de Homepage van De Zeevissite. Om naar de Homepage te gaan.


Klik Hier
LinkStad. Adverteer Gratis met ons Banner Exchange Netwerk


Click to Visit